Op maandag 4 april om 09.45 uur kregen de hulpdiensten meerdere meldingen van het instorten van een woning aan de Hoefsmid in Oldenzaal. Door een gasexplosie is de woning volledig verwoest. Er zijn drie personen levend onder het puin vandaan gehaald.

Ten tijde van de explosie bevonden de vier gezinsleden zich in de woning. De zoon heeft het huis veilig kunnen verlaten. De monteur is ook ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De eerste inzet van de brandweer was gericht op het bevrijden van de moeder en dochter. Zij bevonden zicht aan de voorzijde van de ingestorte woning. Zij konden snel bevrijd worden en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De vader heeft geruimde tijd onder het puin gelegen en is uiteindelijk bevrijd.

De brandweer heeft ondersteuning gekregen van teams Specialisme Technische Hulpverlening uit Veiligheidsregio IJsselland en Veiligheidsregio Gelderland Zuid, in samenwerking met USAR. Deze teams zijn uitgerust met speciaal gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren en een veilige weg te creëren. Uit voorzorg zijn ook speurhonden ingezet. Dit om er zeker van het zijn dat er niet meer personen onder het puin lagen.

Bij hockeyvereniging Bully is een plek ingericht voor omstanders en betrokkenen. Zij konden daar samen zijn of met elkaar praten over het incident.

De oorzaak van de instorting is een gasexplosie. Er werd gewerkt aan de installatie van een laadpaal, waarbij de gasleiding is geraakt. Omliggende woningen hebben ook schade opgelopen, maar zijn wel bewoonbaar. Om verdere instorting te voorkomen, wordt de schoorsteen van het dak verwijderd. Daarna wordt de woning gezekerd voor nader onderzoek.

Bron: 112twente.nl